VITA: Blauwtong bij jongvee
let op: het beeld is heel wisselend tussen bedrijven en regio’s
Wat zien we onderweg bij het jongvee?
- Vroeg- en doodgeboortes & verwerpers (waarschijnlijk in combinatie met het zomerse weer)
- variatie in geboortestadium en moment van afkalven is groot
- koeien kalven af met weinig tot geen uier
- Lagere biestgift en tegenvallende kwaliteit
- Kalveren worden slap geboren en hebben weinig weerstand; daardoor meer diarree
- Symptomen van kortademigheid en verzuring bij jongere kalveren door onderontwikkelde longen (o.a. bij vroeggeboorte)
- Vnl. bij pinken: volle poten wat doortrekt naar open wonden op/bij de klauwen
- Vnl. bij pinken die vorig jaar blauwtong hebben gehad: vruchtbaarheid lastig
Wat kun je doen om weerstand zo hoog mogelijk te houden bij jongvee?
- Vers en smakelijk voer en voorkom broei
- Vers en onbeperkt water voor de hele opfokperiode
- Weidegang: alleen overdag weiden als de knutten minder actief zijn, liefst op vrijwillige basis met de staldeur open. Het grazen is niet aangenaam bij wondjes in de bek
- Ventilatoren laten draaien (met koelere weersomstandigheden eventueel zachter)
- Vliegenbestrijding consequent toepassen
Wat kun je nog aanvullend doen voor jongvee?
-
- droogzetprotocol nalopen: niet te laat droogzetten vanwege mogelijke vroeggeboortes. Stem een verder droogzetprotocol af met uw melkveespecialist.
- biest: zorg voor voldoende voorraad in de vriezer, zodat weinig of biest van mindere kwaliteit aangevuld kan worden met (of vervangen door) biest van goede kwaliteit, met een brixwaarde van 23 of hoger. Verstrek 1e biest met de sonde als het kalf onvoldoende kracht heeft om 3-4 liter op te drinken.
- na de biest VITA TOPFIT door de melk verstrekken (emmertjes van 3 kg): verhoogt de algemene weerstand en extra vitaminen en mineralen boost. Maximaal tot 2 weken na het afkalven verstrekken. Toepassing is 5 gram per liter melk.
- drink- en eetlust bevorderen (bufferen) en actief houden: in de melkfase een BiCa bolus om verzuring te verminderen. En bij de pinken los zout bijvoeren door middel van zoutblokken of los in de bak/speciekuip aan het voerhek)
- medicijnen in overleg met veearts: bijvoorbeeld pijnstilling. Het is goed om bij twijfel de kalveren te temperaturen. Normale lichaamstemperatuur kalf: 0-4 weken 38,50-39,50° 4-12 weken 38,50-39,00°