Het weer gaat veranderen, eindelijk minder regen en het gaat vriezen.
Bij lage buitentemperaturen verbruiken kalveren meer energie. Warm blijven is dus heel belangrijk. Kalveren blijven gezond en verteren ook de melk beter.
Extra energie om warm te blijven kan ten kosten gaan van de groei en ontwikkeling.
De jongveespecialisten van ForFarmers hebben belangrijke tips:
1. Houdt (pasgeboren) kalveren goed warm
Zorg dat een pasgeboren kalf direct goed warm wordt, wrijf het goed droog en gebruik een warmtelamp. Als het kalf droog is dan direct een bodywarmer aan. Gebruik bij ieder kalf een schone bodywarmer. Denk er wel aan de buikband en gespen bij te stellen zodat de bodywarmer niet te strak gaat zitten.
2. Voer meer energie
Kalveren gebruiken meer energie om op temperatuur te blijven. Daarom is het goed om de kalveren ook meer energie te voeren. Dit kan met kunstmelk door bijvoorbeeld een extra liter te verstrekken. Of door per dag 3 warme voedingen aan te bieden in plaats van 2 voedingen. De warmte van de melk geven kalveren een extra stimulans.
3. Check de melktemperatuur
Melk koelt bij koude temperaturen natuurlijk veel sneller af. De speenemmer is ook koud en dat zorgt ook voor een snelle daling. Meestal wordt de temperatuur op gevoel met de hand ingeschat. Met koude handen is dit veel lastiger. Gebruik dan liever een thermometer in de speenemmer om de temperatuur te meten, kort voor of op het moment dat de melk wordt verstrekt.
De juiste temperatuur ligt tussen de 38 °C en de 41 °C. Stel uw thermostaatkraan in op 45-50 °C.
4. Een droog ligbed
Zorg voor een droog ligbed, zowel in de iglo en eenlinghok als ook in de groesphokken. Het ligbed is goed wanneer de poten van het kalf niet meer zichtbaar zijn als het ligt. Wanneer stro te lang is of onvoldoende vocht opneemt kunt u zaagsel of kort gehakseld stro als extra vochtbindende laag onder het strobed leggen voor een verbeterde opname.
5. Voorkom tocht en vocht
Naast een goed ligbed is het klimaat in de huisvesting ook heel belangrijk. Ga op een rustig moment de stal in en kijk naar de kalveren. Liggen ze dicht bij elkaar of verdeeld in de stal? Zoeken ze een schuilplaats op? Liggen ze ver weg van een raam of deur? Blijft de vacht kort glanzend of lang en dof? Ademen ze rustig of zie je longproblemen? Jaag dan de kalveren eens een rondje door het hok, een gezond kalf kan prima 2 rondjes rennen zonder te hoesten. Een kalf met longproblemen gaat hoesten en pompen.
Meer weten?
Bel naar ons kantoor of neem contact op met je jongveespecialist, melkveespecialist of accountmanager. We helpen je graag verder!
Meer nieuws
Selko TMR, kortingsactie!
Selko TMR is speciaal ontwikkeld om broei van TMR (Total Mixed Ration) veroorzaakt door gisten, schimmels of enterobactierien te voorkomen. Door toepassing van Selko TMR blijft het ruwvoer langer vers, is de voedingswaarde gewaarborgd en wordt er meer ruwvoer opgenomen. Selko TMR is daarom onmisbaar tijdens hittestress
Terra Stabil, benut de beste nutrienten!
Optimaal bemesten begint bij de 4 ‘juistheden’: de juiste meststof, in de juiste hoeveelheid, op de juiste plaats en op het juiste moment. Op grasland is vroeg toepassen van drijfmest een goed idee om zodoende de benutting van zowel het minerale (= direct beschikbare)...
Weidse Blik onverwacht figurant in RTL ochtendnieuws
Dan zit je rustig bij het ontbijt RTL ontbijtnieuws te kijken en zie je opeens een bekend logo voorbij komen! Kijk en lees hier het gedeelte terug over de methaanuitstoot van “Koe Bertha”
Klantenavond 28 november 2024
Wat een opkomst! Wij zijn heel blij dat er meer dan 600 klanten aanwezig waren op de klantenavond. Bedankt voor jullie aanwezigheid! Aan het begin van de avond hebben we aandachtig geluisterd naar een indrukwekkend verhaal van Kees Huizinga, agrarisch ondernemer in...
Bereid nu je GLB-bouwplan 2025 voor
Wil je voor komend jaar ook een financieel onderbouwd GLB-bouwplan met slimme keuzes voor eco-activiteiten? Schakel dan uw accountmanager of een specialist van Weidse Blik Advies in. Wijzigingen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2025Voor 2025 zijn er twee nieuwe...
Boerebrulloft Joure 2024
Iedere vierde woensdag van juli is de boerenbruiloft in Joure met een defilé, een 19-eeuwse bruiloft, harddraverij en ringrijderij. De ringrijderij wordt georganiseerd door “het Friese tuigpaard”. Veel sjezen zijn in de loop van de jaren verloren gegaan. Gelukkig...