Het weer gaat veranderen, eindelijk minder regen en het gaat vriezen.

Bij lage buitentemperaturen verbruiken kalveren meer energie. Warm blijven is dus heel belangrijk. Kalveren blijven gezond en verteren ook de melk beter.

Extra energie om warm te blijven kan ten kosten gaan van de groei en ontwikkeling.

De jongveespecialisten van ForFarmers hebben belangrijke tips:

1. Houdt (pasgeboren) kalveren goed warm

Zorg dat een pasgeboren kalf direct goed warm wordt, wrijf het goed droog en gebruik een warmtelamp. Als het kalf droog is dan direct een bodywarmer aan. Gebruik bij ieder kalf een schone bodywarmer. Denk er wel aan de buikband en gespen bij te stellen zodat de bodywarmer niet te strak gaat zitten.

 

2. Voer meer energie

Kalveren gebruiken meer energie om op temperatuur te blijven. Daarom is het goed om de kalveren ook meer energie te voeren. Dit kan met kunstmelk door bijvoorbeeld een extra liter te verstrekken. Of door per dag 3 warme voedingen aan te bieden in plaats van 2 voedingen. De warmte van de melk geven kalveren een extra stimulans.

 

3. Check de melktemperatuur

Melk koelt bij koude temperaturen natuurlijk veel sneller af. De speenemmer is ook koud en dat zorgt ook voor een snelle daling. Meestal wordt de temperatuur op gevoel met de hand ingeschat. Met koude handen is dit veel lastiger. Gebruik dan liever een thermometer in de speenemmer om de temperatuur te meten, kort voor of op het moment dat de melk wordt verstrekt.
De juiste temperatuur ligt tussen de 38 °C en de 41 °C. Stel uw thermostaatkraan in op 45-50 °C.

4. Een droog ligbed

Zorg voor een droog ligbed, zowel in de iglo en eenlinghok als ook in de groesphokken. Het ligbed is goed wanneer de poten van het kalf niet meer zichtbaar zijn als het ligt. Wanneer stro te lang is of onvoldoende vocht opneemt kunt u zaagsel of kort gehakseld stro als extra vochtbindende laag onder het strobed leggen voor een verbeterde opname. 

 

5. Voorkom tocht en vocht

Naast een goed ligbed is het klimaat in de huisvesting ook heel belangrijk. Ga op een rustig moment de stal in en kijk naar de kalveren. Liggen ze dicht bij elkaar of verdeeld in de stal? Zoeken ze een schuilplaats op? Liggen ze ver weg van een raam of deur? Blijft de vacht kort glanzend of lang en dof? Ademen ze rustig of zie je longproblemen? Jaag dan de kalveren eens een rondje door het hok, een gezond kalf kan prima 2 rondjes rennen zonder te hoesten. Een kalf met longproblemen gaat hoesten en pompen.

Meer weten?

Bel naar ons kantoor of neem contact op met je jongveespecialist, melkveespecialist of accountmanager. We helpen je graag verder!

 

 

Meer nieuws

Mais demoveld in Beetsterzwaag

Mais demoveld in Beetsterzwaag

UPDATE foto's 20 juni en 8 juli (scroll naar beneden voor de oudere foto's) Het proefveld in Beetsterzwaag staat vol uitdagingen, mais komt goed op echter je ziet wel wat veel neerslag kan doen. Je ziet spoorschade en daar heeft de mais het lastig om door te groeien....

Mais demoveld in Grootegast

Mais demoveld in Grootegast

Op 30 april is in samenwerking met Loonbedrijf Beute het maisdemoveld met ultra-vroege mais in Grootegast ingezaaid. Hier zijn 15 maisrassen ingezaaid. Update 30 mei: inmiddels is het maisveld tegen onkruid gespoten en lijkt egaal op te komen. Er zijn 15 verschillende...

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief