Het weer gaat veranderen, eindelijk minder regen en het gaat vriezen.

Bij lage buitentemperaturen verbruiken kalveren meer energie. Warm blijven is dus heel belangrijk. Kalveren blijven gezond en verteren ook de melk beter.

Extra energie om warm te blijven kan ten kosten gaan van de groei en ontwikkeling.

De jongveespecialisten van ForFarmers hebben belangrijke tips:

1. Houdt (pasgeboren) kalveren goed warm

Zorg dat een pasgeboren kalf direct goed warm wordt, wrijf het goed droog en gebruik een warmtelamp. Als het kalf droog is dan direct een bodywarmer aan. Gebruik bij ieder kalf een schone bodywarmer. Denk er wel aan de buikband en gespen bij te stellen zodat de bodywarmer niet te strak gaat zitten.

 

2. Voer meer energie

Kalveren gebruiken meer energie om op temperatuur te blijven. Daarom is het goed om de kalveren ook meer energie te voeren. Dit kan met kunstmelk door bijvoorbeeld een extra liter te verstrekken. Of door per dag 3 warme voedingen aan te bieden in plaats van 2 voedingen. De warmte van de melk geven kalveren een extra stimulans.

 

3. Check de melktemperatuur

Melk koelt bij koude temperaturen natuurlijk veel sneller af. De speenemmer is ook koud en dat zorgt ook voor een snelle daling. Meestal wordt de temperatuur op gevoel met de hand ingeschat. Met koude handen is dit veel lastiger. Gebruik dan liever een thermometer in de speenemmer om de temperatuur te meten, kort voor of op het moment dat de melk wordt verstrekt.
De juiste temperatuur ligt tussen de 38 °C en de 41 °C. Stel uw thermostaatkraan in op 45-50 °C.

4. Een droog ligbed

Zorg voor een droog ligbed, zowel in de iglo en eenlinghok als ook in de groesphokken. Het ligbed is goed wanneer de poten van het kalf niet meer zichtbaar zijn als het ligt. Wanneer stro te lang is of onvoldoende vocht opneemt kunt u zaagsel of kort gehakseld stro als extra vochtbindende laag onder het strobed leggen voor een verbeterde opname. 

 

5. Voorkom tocht en vocht

Naast een goed ligbed is het klimaat in de huisvesting ook heel belangrijk. Ga op een rustig moment de stal in en kijk naar de kalveren. Liggen ze dicht bij elkaar of verdeeld in de stal? Zoeken ze een schuilplaats op? Liggen ze ver weg van een raam of deur? Blijft de vacht kort glanzend of lang en dof? Ademen ze rustig of zie je longproblemen? Jaag dan de kalveren eens een rondje door het hok, een gezond kalf kan prima 2 rondjes rennen zonder te hoesten. Een kalf met longproblemen gaat hoesten en pompen.

Meer weten?

Bel naar ons kantoor of neem contact op met je jongveespecialist, melkveespecialist of accountmanager. We helpen je graag verder!

 

 

Meer nieuws

Maisrassen 2024 & vroegbestelactie

Wil je kans maken op een quad? Bestel het maiszaad vóór 1 februari 2024 en maak kans op de Quad CFORCE 450S Weidse Blik verloot onder haar klanten 1 quad onder de vroegbestellers! Check de o.a. de maisrassenlijst op deze pagina Meer nieuwsBlijf op de hoogte via onze...

Open dag Carolina-Hoeve

Open dag Carolina-Hoeve

Op vrijdag 24 november is er een open dag bij Carolina Hoeve in Paasloo. Het thema is deze dag:Plezier in je werk door te investeren in een gemakkelijke toekomst.   Samen met Rotink melktechniek, Dierenkliniek De Woldberg en DeLaval wordt het een interessante...

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief