Het najaar en winter staan voor de deur en dat merken we hier in het noorden nu al aan de dalende temperaturen. Tijd dus om het jongvee naar binnen te halen: hoe pakt u dat aan?

Albert Hilbrands geeft een aantal tips:

Tip 1: Haal drachtige pinken/vaarzen tijdig naar binnen voor het afkalven.
Zorg ervoor dat de drachtige pinken minimaal 4-6 weken voor het afkalven opgestald worden en ook de vaarzen op tijd naar binnen gaan. Ze moeten namelijk voldoende tijd krijgen om de pens voor te bereiden op de productie na het afkalven. Daarnaast hebben ze voldoende energie en eiwit nodig, zodat de biestkwaliteit ook op orde is voor een fit en gezond kalf na geboorte.

Tip 2: Houd luchtwegen van kalveren gezond, vooral tijdens koude en vochtige periodes
De longen zijn een heel belangrijk orgaan voor de kalveren. Alleen bij gezonde longen vindt een goede zuurstofopname plaats. Huisvesting en ventilatie speelt hierbij een grote rol.
Luchtvochtigheid is namelijk een drager van virussen, schimmels en bacteriƫn. Als de huisvesting en het klimaat niet optimaal zijn, zou vaccinatie ook een oplossing kunnen bieden.Er zijn verschillende mogelijkheden om uw dieren te beschermen tegen virussen. Overleg hiervoor tijdig met uw dierenarts om het juiste behandelplan in te zetten

Tip 3: Let op longwormen en/of maagdarmworm bij opstallen
Is bij het opstallen het jongvee dun op de mest? Of hoesten ze? Dan is de kans aanwezig dat ze last hebben van longworm en/of maagdarmworm? Bespreek met uw dierenarts een plan van aanpak.

Tip 4: Voorkom tocht en vocht
Let er goed op dat je de kalveren warm houdt door middel van een droog ligbed en bijvoorbeeld een kalverdekje. Let hierbij goed op het weer en je dieren. Wanneer de temperatuur onder de 10 graden komt, dan kunnen ze een dekje goed gebruiken. In de winter is het raadzaam om een kalverdekje tot maximaal 5-6 weken op te doen, om een zwetend kalf te voorkomen.

Tip 5: Observeer je kalveren
Om uw kalveren te observeren zou ik zeggen, ga op een rustig moment in de stal kijken bij de kalveren. Liggen ze dicht bij elkaar of mooi verdeeld in de stal? Zoeken ze een schuilplaats op? Liggen ze ver weg van een open raam of deur? Blijft de vacht kort glanzend of wordt deze lang en dof? Ademen ze rustig of zie je longproblemen? Jaag de kalveren eens een rondje door het hok: een gezond kalf kan prima twee rondjes rennen zonder te hoesten. Een kalf met longproblemen gaat staan hoesten en pompen. Al deze waarnemingen zeggen iets over hoe prettig de kalveren zich voelen in hun omgeving.

 

Ervaart u toch nog problemen of wilt u meer weten?
Wilt u meer weten over kalvermanagement in de winter? Of heeft u een vraag voor onze jongveespecialist? Neem contact op met Albert Hilbrands of met kantoor Weidse Blik 0513-416162

Meer nieuws

Selko TMR, kortingsactie!

Selko TMR, kortingsactie!

Selko TMR is speciaal ontwikkeld om broei van TMR (Total Mixed Ration) veroorzaakt door gisten, schimmels of enterobactierien

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief