Het weideseizoen is nog niet ten einde, des te belangrijk is het goed afronden van het seizoen om volgend jaar een vliegende start te maken!

We hebben een aantal praktische tips om de weidepercelen klaar te maken voor het volgend weideseizoen.

1. Wees kritisch op het grasbestand. Loop door de weide, wat kom ik tegen in mijn grasbestand? Heb je bijvoorbeeld last van kweek? Dan is het een oplossing om schapen te laten grazen om de kweek te bestrijden.

 

2. Maak de dam weer in orde. Zorg dat het kavelpad weer schoon is. Vaak is de weide behoorlijk kapot gelopen op de stukken waar het kavelpad ophoudt en de weide begint. Staan hier plassen en is het vol grond? Maak het weer vlak, de koe draagt dit anders steeds weer mee de weide in.

 

3. Maai de weides schoon in het najaar. Bijvoorbeeld half oktober op 7 cm. Zo realiseer je een grashoogte van 10-15 cm in de winter. Schapen zijn een alternatief om de weide te grazen, pak je de zodedichtheid aan en ruim je aanwezig kweek op. Bloten is zonde van het gras, je kunt het gemaaide in balen thuis brengen en voer dit zo snel mogelijk aan het vee. Zorg in ieder geval dat de pollen zijn weggemaaid.

 

4. Zorg dat de afwatering op orde is en dat er geen plassen (blijven) staan in de percelen

 

5. Bestrijdt de mollen.

Meer nieuws

Mais demoveld in Beetsterzwaag

Mais demoveld in Beetsterzwaag

UPDATE foto's 20 juni en 8 juli (scroll naar beneden voor de oudere foto's) Het proefveld in Beetsterzwaag staat vol uitdagingen, mais komt goed op echter je ziet wel wat veel neerslag kan doen. Je ziet spoorschade en daar heeft de mais het lastig om door te groeien....

Mais demoveld in Grootegast

Mais demoveld in Grootegast

Op 30 april is in samenwerking met Loonbedrijf Beute het maisdemoveld met ultra-vroege mais in Grootegast ingezaaid. Hier zijn 15 maisrassen ingezaaid. Update 30 mei: inmiddels is het maisveld tegen onkruid gespoten en lijkt egaal op te komen. Er zijn 15 verschillende...

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief